UČENICI NIŽIH RAZREDA U KS OD DANAS U ŠKOLSKIM KLUPAMA

 

Učenici nižih razreda u Kantonu Sarajevo vraćaju se u školske klupe, odlukom Vlade Kantona Sarajevo da se nastava izvodi po kombinovanom modelu.

Iz Vijeća roditelja KS kažu da je odluka došla prekasno, te da nastavno osoblje i roditelji nemaju dovoljno vremena da se pripreme za nastavu. Obratili su se nadležnom ministarstvu sa nekoliko zahtjeva, jedan od njih je da u buduće budu konsultirani prilikom donošenja odluka.

Sindikat obrazovanja traži da se odluka hitno poništi i nastava nastavi online sve dok se epidemiološka situacija ne promijeni. Smatraju apsolutno neprihvatljivu praksu, koju je Vlada uspostavila, “da se ovakvi bitni zaključci donose petkom, na kraju radne sedmice i u popodnevnim satima šalju školama i da vrijede od narednog ponedjeljka”.

Ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja KS kazala je da je Vlada dobila saglasnost Kriznog štaba za donošenje ovakvog zaključka, te da je roditeljima ostavljena mogućnost da se odluče kako će njihova djeca pohađati nastavu.

U škole se danas vraćaju i učenici srednjih škola u bh. entitetu RS. Ovu odluku donio je Štab za vanredne situacije na sjednici 16. aprila. Pored toga i nastava na fakultetima će se održavati na redovan način, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Leave a Comment