Uživo / Evropski parlament raspravlja o BiH: Ni Dodik ni mi nećemo odlučivati o BiH

STRAZBUR

Ponavljamo podršku EU da se pokrene konstruktivni dijalog

Anže Logar i Valdis Dombrovskis

FOTO: AVAZ

 

Poslanici Evropskog parlamenta su raspravljali o situaciji u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Grupe Zelenih/EFA, nakon nedavnih zabrinjavajućih političkih dešavanja u zemlji.

Prvi se obratio Anže Logar, ministar Vanjskih poslova Slovenije.

– Nikakvi politički koraci se ne smiju dovesti u BiH koji bi doveli do promjene odluke Suda za ljudska prava u Strazburu. Što se tiče evropske vanjske politike, žalimo što se BiH toga više ne podržava. Snažno podržava momisiju Althea u BiH – rekao je Logar. 

Nakon njega, obratio se Valdis Dombrovskis, povjerenik Evropske komisije za trgovinu.

– Pomno pratimo situaciju u BiH. Ponavljamo podršku EU da se pokrene konstruktivni dijalog. Čelnici BiH moraju početi sarađivati kako bi BiH napredovala na putu ka EU. Naše službe za vanjsko djelovanje i OHR će dati podršku i kada je u pitanju Izborna reforma. EU će pomno pratiti situaciju u BiH sukladno evropskim načelima. I dalje smo opredijeljeni za evropsku perspektivu BiH – istakao je Dombrovskis. 

 

EU ne može prešutjeti Dodikove poteze

Nakon Logara i Dombrovskis, svoja obraćanja su započeli članovi Evropskog parlamenta.

Prvi se obratio Andrej Kovačev (Andrey Kovatchev).

Andrej Kovačev, član EU parlamenta istakao je da svi narodi u BiH trebaju imati ista prava.

– Evropska pučka stranka je uvijek davala veliku podršku zemljama zapadnog Balkana na EU putu. Različiti signali od Milorada Dodika, koji govore o podijelama, nisu dobre i mogu dovesti do sukoba – istakao je Kovačev.

BiH je na rubu kolapsa, istakao je zastupnik Pedro Markez.

– EU ne može prešutjeti Dodikove poteze. EU mora koristiti sve pa i sankcije kako bi se sačuvao mir u BiH. Mi želimo mirnu budućnost u Evropi – kazao je Markez. 

Evropska komisija treba razmotriti pitanje sankcija, istakao je zastupnik Grošelj.

– Reforme su potrebne, uključujući i Ustavne reforme. Venecijanska komisija donijela je odluke. Ni Dodik ni mi nećemo odlučivati o BiH. To će raditi građani – rekao je Klemen Grošelj. 

 

Leave a Comment