VAKCINISANJE ASTRAZENECOM U HRVATSKOG ODBIJA IZMEĐU 25 DO 35 POSTO GRAĐANA

 

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecine vakcine veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene te vakcine.

Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za upotrebu vakcina bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu te vakcine, rekao je Beroš, prenosi Hina.

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecinu vakcinu samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave vakcina.

Beroš je iznio procjenu da vakcinisanje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.

  • To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji – kazao je. Stoga je najavio aktueliziranje kampanje za vakcinisanje pri ulasku u treću fazu i vakcinisanje mlađih ljudi.

Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerove vakcine.

Leave a Comment