Vasvija Vidović: Novalić nije jedini koji je ovako postupio, želi se napraviti slučaj “Sanader”

 

 

Dodala je da ono što će ona prikazati jesu nastojanja da se u jednoj teškoj situaciji koju je pandemija koronavirusa izazvala u našoj zemlji iznađe način da se kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni.

“Tužilaštvo je već unaprijed napravilo media plan kojim krivnju dokazuje putem medija, a ne pravosudnih institucija. Nije premijer Novalić jedini u svijetu koji je postupio ovako u teškoj situaciji. Različiti su tu interesi u pitanju. Imate interese ulaska BiH u EU i treba jedan takav slučaj, međutim, ovo je daleko od slučaja ‘Sanader'”, kazala je Vidović.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića (Foto: T. S./Klix.ba)Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića (Foto: T. S./Klix.ba)

 

Naglasila je da inače ne održava uvodnu riječ na suđenjima, međutim, u ovom slučaju će napraviti presedan.

“Glavni pretres mora početi u roku od 30 dana. Javnost je već kroz medije stvorila predodžbu o krivnji, a Tužilaštvo se u najvećoj mogućoj mjeri miješalo u procese smetanja da se ti respiratori montiraju. Postoji trag o tome s kim je povezana ova nabavka, a
nije ni sa jednim političarem u BiH, u pitanju su druge osobe, vidjet ćete sami, nažalost Tužilaštvo nije htjelo ići tim tragom”, navela je Vidović.

Podsjećamo, svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina izjasnili su se da nisu krivi.

Leave a Comment