Vijest o navodnom dolasku specijalaca iz Srbije uznemirila javnost

Ko to tamo vježba?

Poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać izazvala je dosta pažnje svojom današnjom objavom na Twitteru da je, prema informacijama koje je dobila, jučer na područje Bosne i Hercegovine ušlo šest autobusa sa specijalnim jedinicama Vojske Republike Srbije.

Jučer je u BiH, na graničnom prelazu kod Zvornika, ušlo šest punih autobusa specijalne jedinice Vojske Republike Srbije.

Gdje su otišli ne znam, ni s kojom namjerom. Moj izvor je pouzdan i s lica mjesta”, napisala je Saračević-Helać.

Podsjetimo, danas je trebala započeti vojna vježba koju su Oružane snage BiH i Vojska Srbije trebale održati na Manjači, a trebala trajati do 16. oktobra. Pojedini funcioneri Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića navodno su ovih dana tvrdili da njima “neće jedan Podžić određivati kada će imati vježbe”.

S obzirom da se saznanje koje je prenijela kolegica Saračević-Helać prilično brzo raširila, očekivano, došlo je do uznemirenja dijela javnosti.

Posebno zbog političke krize i sve većih tenzija u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Javnost je od institucija očekivala da potvrde ili demantiraju navedena saznanja.

U izjavi za medije iz Kabineta ministra odbrane BiH Sifeta Podžića su prenijeli da je riječ o dezinformaciji. Također, iz Granične policije BiH ranije su medijima kazali da, navodno, nije evidentiran “ulazak autobusa specijalaca Vojske Srbije”.

Iz krugova bliskih ministru Podžiću objasnili su da je, zapravo, riječ o pripadnicima Civilne zaštite Srbije koji navodno idu na vježbu u Banju Luku, i to sa pripadnicima CZ Federacije BiH.

Nekoliko sati kasnije i Saračević je prenijela sličnu informaciju.

“Savjetnik ministra odbrane BiH: ‘Imamo tu informaciju 48 sati. U pitanju je vježba Civilne zaštite. U 6 minibusa su ušli oni, a samo jednom čovjeku je skeniran pasoš.’ Dakle, sve je OK, kaže savjetnik. S mirom navijajte za BiH u Kazahstanu”, napisala je Saračević Helać.

Portalu Radiosarajevo.ba je potvrđeno da se u Banjoj Luci, zaista, od 11. do 14. oktobra održava terenska vježba pripadnika Civilne zaštite u sklopu projekta EU4betterBiH, gdje, također, učestvuju i pripadnici Civilne zaštite FBiH.

Međutim, stigao je i jedan indikativan podatak –  iz Srbije nema operativnih jedinica, samo VIP gosti!

Ovu informaciju je potvrdio i sagovornik portala Radiosarajevo.ba upućen u pripremu navedene vježbe.

Očekujemo da institucije BiH izvrše detaljne provjere, te uskoro daju javnosti više informacija o svim okolnostima navedenih događaja.

 

Leave a Comment