Vlada KS: Veliko interesovanje za zamjenu peći na čvrsta goriva

 

 

Podsjetili su da je javni poziv namjenjen vlasnicima individualnih stambenih objekata za subvencioniranje kupovine certificiranih peći, kotlova i toplotnih pumpi. Napomenuli su da je riječ o pilot projektu objavljenom 4. januara i da će ostati otvoren do 15. februara do 17 sati.

Finansira ga kantonalna vlada, a objavljen je u saradnji s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Dio je projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji finansira Vlada Švedske, a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju, kako su saopćili, vlasnici individualnih stambenih objekata na području Kantona Sarajevo upisanih u zemljišne knjige koji za grijanje koriste kotlove i peći na čvrsta goriva – ugalj i ogrjevno drvo.

Listi najčešće postavljanih pitanja možete pristupiti klikom na ovaj link.

Podsjećamo, odluka o subvencioniranju zamjene peći je donijeta prošle godine, a kao jedna od mjera za smanjenje zagađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prema riječima bivšeg resornog ministra Faruka Kapidžića, subvencionirat će se nabavka peći i kotlova na drva i pelet, kao i nabavka toplotnih pumpi.

Ukazao je da se certificiranim pećima na čvrsto gorivo postižu smanjenja od skoro 70 posto emisije prašine, te se doprinosi energetskoj efikasnosti proizvodnje toplinske energije i smanjenju utroška goriva i do 30 posto.

Za ovu svrhu osigurano je 550.000 KM.

Leave a Comment