Vlasti u BiH se sjetile u 2021. krenuti u direktnu nabavku vakcine: “Odlučno i bez odlaganja”

 

 

Dok je naprimjer Srbija, koja nije članica EU, počela s vakcinacijom 24. decembra jer je država direktno sklapala ugovore s kompanijama proizvođačima vakcina, BiH skoro mjesec kasnije još očekuje prve pošiljke vakcine putem COVAX i EU mehanizama i ne zna koliko će doza vakcina stići niti u kojem vremenskom periodu.

Također i ostale zemlje u regionu, koje nisu članice Evropske unije, uveliko dogovaraju dolazak vakcina s više strana, a BiH je, kao što smo pisali, čekala na milostinju. Nadamo se kraju januara i prvom avionu s Pfizerovim vakcinama, ali je pitanje u kojim količinama.

Predstavnički dom Parlamenta BiH jučer je jednoglasno usvojio inicijativu Denisa Zvizdića koji je krajem prošle godine, osokoljen medijima koji su već uveliko pisali i govorili o ovom problemu, zatražio da i BiH počne direktno nabavljati vakcine ukoliko ne planiramo ostati u izolaciji još jednu godinu.

Sada je na potezu Ministarstvo civilnih poslova BiH koje treba, bez odlaganja, započeti direktne pregovore za najugroženije kategorije stanovništva. Ranije je iz ovog ministarstva više puta rečeno da entiteti diktiraju tempo, iskazuju potrebe i rade na procesu vakcinacije.

Bilo je i krajnje vrijeme da i državne institucije preuzmu makar neke konce u svoje ruke i pokažu zbog čega postoje i primaju visoke plaće te da nešto rade u interesu građana, onih koji bez PCR testa ne mogu ni na istok ni na zapad, dok su istovremeno granice BiH širom otvorene i za zaražene susjede.

Ukoliko se samo prijetimo državne (ne)funkcionalnosti pri raspodjeli humanitarne pomoći na početku pandemije, nabavke medicinske i zaštitne opreme i drugih peripetija koji su izazivale osjećaj stida, ondaj je sasvim jasno zašto će BiH među posljednjima u Evropi krenuti sa imunizacijom i zbog čega su granice njenim građanima zatvorene gdje god da krenu.

BiH je dobila i dobit će sve vrste humanitarne i finansijske pomoći od EU i nevladinih organizacija kako bi nabavila, skladištila i distribuisala vakcine. Dakle, na vlasti u BiH će biti samo da pokažu dobru volju.

Do sada kroz mehanizme COVAX-a i EU imamo ugovoreno nešto više od dva miliona doza vakcina što je dovoljno za 20 posto stanovništva. Te vakcine će se koristiti za imunizaciju zdravstvenih radnika te uposlenika i korisnika domova za stare i nemoćne, starije od 65 godina…

Leave a Comment