VRANIĆ PREVARIO I PROSVJETNE RADNIKE: PITALI SMO ZAŠTO NISU U PRIORITENIM GRUPAMA ZA VAKCINACIJU

 

Vakcinacija prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo, ali i drugih građana, prema svemu sudeći, ako se nastavi ovim tempom, vjerovatno će završiti nekad naredne godine.

Kao što je poznato, iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH u Sarajevu upozorili su da neće biti nastave 1. septembra, kada zvanično počinje nova školska godine, ukoliko ne bude vakcina protiv koronavirusa za prosvjetne radnike.

Istaknuli su nezadaovoljstvo zbog (ne)rada Vlade KS na rješavanju pitanja vakcinisanja prosvjetnih radnika.

  • Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da počnu raditi svoj posao, iako su zakasnili. Vlada Kantona Sarajevo priča bajke, kako neko neće potpisati ugovor. Pozivamo Edina Fortu nek izađe iz svog kabineta, neka malo prohoda po diplomatskim predstavništvima i neka traži vakcine – naveli su iz ovog Sindikata.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je u razgovoru za Hayat.ba da Kanton Sarajevo, ali Vlada FBiH uopće nisu nabavili niti jednu vakcinu, već se radi o vakcinama koje su došle kao sadaka.

  • U KS ne postoji nikakva naznaka niti se oglasio ministar Vranić po pitanju vakcinacije prosvjetnih radnika. Nekoliko puta smo ga javno pitali, slali dopise, što njemu, ali i premijeru Forti, te ministrici Naidi Hota-Muminović. Ona je jedina koja nam je odgovorila i rekla da ministarstvo na čijem je čelu nije nadležno za vakcinisanje i da ne mogu ništa učiniti po tom pitanju. U septembru očekujemo da će krenuti redovan nastavni proces, a da bi krenuo, svi oni koji žele da vakcinišu, a to je minimalno dvije trećine prosvjetnih radnika koji su se izjasnili, trebaju biti vakcinisani – kaže nam Sivro.
Arhiv

Kako kaže, na našu sreću ili sramotu, kako god ko na to gledao, predsjednik druge države je otvorio granicu kada je u pitanju vakcinisanje građana BiH.

  • Naši članovi, prosvjetni radnici su već i prije nego smo donijeli odluku, samoinicijativno u vlastitoj organizaciji odlazili i vakcinisali se. Neki su se već i revakcinisali, a sa današnjim danom od 3.500 naših članova, imamo preko 1.500 vakcinisanih prosvjetnih radnika. Nemamo podatke o kolegama iz srednjeg obrazovanja, ovi podaci se odnose na uposlene u vrtićima i osnovnim školama u KS. Preko 400 je već revakcinisano i donijeli smo odluku da Sindikat organizuje i plati prevoz za naše članstvo i to je sad u proceduri. To je krenulo. Od resornog ministarstva zasad nema ništa. Očekivali smo da će biti pritisak ministarstva za obrazovanje kada je u pitanju vakcinisanje. Oni su mogli u ovoj situaciji, kada su donijeli odluku da će uzvratiti dobar gest Vučića, isto tako zakupiti autobuse i prosvjetne radnike organizovano odvesti u Srbiju. To su uglavnom Priboj, Nova Varoš, do Novog Pazara, Tutina… – dodaje i naglašava:

“Masovne vakcinacije u Sarajevu nema. Još me više pogodila činjenica zbog toga što je Vlada ZDK donijela odluku da je prioritetna skupina novinar i prosvjetni radnici, i već je počelo sa masovnom vakcinacijom u ZDK. Vjerovatno nemaju ni oni sve potrebne vakcine, ali sigurno su krenuli u taj proces puno zrelije i odgovornije”.

Otkriva nam da je nažalost zbog posljedica s koronavirusom preminulo šest kolega, te da je broj oboljelih do momenta kada su pratili sve to prešao prek 1.500.

  • Od početka smo vodili računa o zdravlju, poduzimali smo mjere i smjernice. Dok je tu bila Vlada Marija Nenadića, sarađivali smo s ministrom Krivićem po tom pitanju. Prve donacije koje smo isporučivali su bile u vidu maski i zaštitne opreme. Ja kao predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS nisam imao niti jedan sastanak s ministrom Vranićem. Na zahtjeve nije odgovarao, čak sam molio prijatelje koji su u SDP-u da nekako utječu na njega u toj situaciji, da vidimo na koji način možemo dodatno zaštititi ljude, ali nažalost do sastanka nije došlo. Žao mi je što je ministar Vranić izignorisao prosvjetne radnike u ovom slučaju – zaključuje Sivro u razgovoru za Hayat.ba

(Aldin Tiro)

Leave a Comment