Vučić o naoružavanju Srbije: Mi nismo prijetnja nikome, ali našim snaženjem ograničavamo prijetnju po nas

Vojska Srbije će u skladu sa svim međunarodnim propisima i regionalnim sporazumima nastaviti da jača, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

FOTO: AGENCIJE

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naoružavanjem vojske Srbija nije prekršila nijedan sporazum jer “najvećim dijelom kupuje defanzivno oružje i oruđe”. Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije rekao da kada se kupuje oružje za protuvazdušnu odbranu “ne ugrožavate ničiji drugi prostor, samo štitite svoj”.

– Mi time odvraćajuće djelujemo na svakoga ko bi pomislio da ugrozi našu zemlju. Vojska Srbije će u skladu sa svim međunarodnim propisima i regionalnim sporazumima nastaviti da jača. Mi nismo prijetnja nikome, ali našim snaženjem ograničavamo prijetnju po nas – rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše kritike američkog ambasadora Entonija Gogfrija (Anthony Godfrey) povodom naoružavanja rekao da ga je “ta izjava iznenadila”, kao i da su sve zemlje u okruženju, osim Bosne i Hercegovine, u NATO-u i da se sve naoružavaju.

Podsjećamo, američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da SAD ne vide Srbiju kao prijetnju, ali da je važan način na koji se Srbija odnosi prema susjedima i kako je oni doživljavaju.

– Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umjesto da taj novac ulaže u infrastrukturu – rekao je on gostujući u programu Televizije Prva, prenose agencije.

Leave a Comment