Zapadni Balkan jedan od šest Bajdenovih prioriteta

 

 

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsjednika SAD Džozefa Bajdena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopštenju Bijele kuće, dvoje državnika je istaklo prioritetne teme, među kojima su Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan na kojem je aktuelno pitanje rješavanja odnosa i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

“Predsjednik Džozef Bajden razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje. On je izrazio namjeru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrijednosti”, piše u saopštenju Bijele kuće.

Oni su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promjena, borbi protiv kovid-19 i unaprjeđenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u saopštenju.

Tanjug

Leave a Comment