Žestok šamar Čoviću iz Zagreba: Njegovo djelovanje dugotrajno je pogubno za Hrvate

Ugledni analitičar i urednik u zagrebačkom “Jutarnjem listu”, Željko Trkanjec, u autorskom komentaru osvrnuo se na događaje u Bosni i Hercegovini. Njegovi stavovi već u izazvali dosta burne reakcije u krugovima bliskim HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

Milorad Dodik nije destabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini. Njegov neuobičajen izraz može se nekome svidjeti ili ne, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”. Tako N1 prenosi riječi ne nekog iz Beograda ili Rusije nego Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne organizacije većine hrvatskih stranaka”, započinje Trkanjec.

BiH je, piše on, “zamršeno etničko, političko, religijsko i kulturo klupko”.

“Ali, kao u svemu, pomno motrenje dovodi do svođenja kompleksnosti na prostre brojeve. U ovom slučaju to su: Čović želi savezništvo s Dodikomšto podrazumijeva da dijele ideje. Obuzdat ću se i neću reći da i predsjednik HDZ BiH santri o odcjepljenju dvije županije sa hrvatskom većinom, ali ću podsjetiti da je političko vodstvo Hrvata u BiH koncentrirano u Mostaru i 1994. godine bilo protiv sporazuma s Bošnjacima i Washingtonskog sporazuma. A sadašnje vodstvo Hrvata u BiH koncentrirano u Mostaru zahtijeva ravnopravnost Hrvata u Federaciji BiH, ne i u Republici Srpskoj. Zadovoljni su predstavnicima koje ondašnjim malobrojnim Hrvatima izabere Dodik. Koji je nedavno bio na Čovićevu rođendanu, izuzetno važnom događaju koji je pohodio i hrvatski ministar vanjskih poslova”, navodi zagrebački autor, prenosi Radiosarajevo.ba.

Valentin Inzko, bivši visoki prdstavnik međunarodne zajednice u BiH, sada je očito, piše Trkanjec, je precizno definirao jedan od razloga pobune HDH-a Bih i HNS protiv rezultata izbora 2018. godine:

“Da je Čović ušao u Predsjedništvo BiH ne bi bilo problema”, rekao je.

Iako smatra da je političko djelovanje Željka Komšića “protivno interesima Hrvata”, njegov sud je da je “Čovićevio djelovanje dugotrajno pogubnije”.

“Prije 27 godina Franjo Tuđman je mogao narediti HDZBiH da prihvati Washingtonski sporazum. Danas to Andrej Pelnković ne može. Iako u EU parlament šalje Željanu Zovko kao predstavnicu Hrvatske, Plenković je nakon zadnjeg summita Vijeća EU rekao: ‘Svi (šefovi držva i vlada) s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika’. Istog Dodika za kojeg Čović kaže da nije destabilizirajući faktor. A o podršci srpskog naroda u BiH govori nedavni krah njegove inicijative da Narodna skupština RS ne prihvati odluke Predsjedništva BiH. Opozicija je bila protiv. Izgubio je izbore u Banjoj Luci”, ukazuje Trkanjec.

S druge strane, konstatira Trkanjec, Zoran Milanović, predsjednik RH, udara u gusle desnice, zato će prihvatiti što god traži Čović, prenosi Radiosarajevo.ba.

“Etnički prefiksi će nedvojbeno u povijest. Federacija neće. Jer ju podržavaju SAD i EU. RS se neće još dugo odcijediti. To ne žele Beograd, ni Moskva jer bi tako izgubili utjecaj u nekoj potencijalnoj novoj državi. Čovića sve to ne zabrinjava. Bitno je da sačeka poziciju lidera. Kakvi interesi hrvatskog naroda u BiH, kakvo interesi Hrvatske, čije državljanstvo ima. Riječ je o sljepoći autoritarnog lidera koji ne želi – ili ne može – razumjeti politički momenat. I tu je isti kao Dodik, zato ga i podržava. Dogovor o izbornom zakonu i ograničenim ustavnim promjenama bit će donesen. A Hrvati u BiH bit će zapamćeni kao rematikački faktor”, zaključio je Trkanjec.

Leave a Comment