Žestoke kritike na izjavu; Mandić: Zašto sam rekao da je “Sarajevo opet slobodno”

 

Izjava načelnika sarajevske Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka), koji je na Twitteru napisao da je “Sarajevo ponovo slobodan grad“, izazvala je niz žestokih kritika.

Mandić je, naime, čestitajući Benjamini Karić na izboru za gradonačelnicu Sarajeva, napisao:

“Sarajevo je ponovo slobodan grad. Čestitam našoj gradonačelnici, gospođi Karić. Čestitam mojoj i našoj Anji Margetić i mom drugu i saborcu Harisu Bašiću. Idemo dalje, zajedno.”

Na izjavu su se nizale desetine odgovora građana koji, u najmanju ruku, nisu bili oduševljeni konstrukcijom ove rečenice.

Politički, među prvima, dakako, reagirali su iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji očekuju izvinjenje od načelnika Općine Centar.

Pozivamo Srđana Mandića, načelnika općine Centar, da se izvini građanima Sarajeva zbog njegovih novih uvredljivih izjava, ovaj put da je ‘Sarajevo ponovo slobodan grad’, a povodom izbora gradonačelnice Sarajeva.

Reakcije zgroženih građana Sarajeva najbolje oslikavaju u kojoj mjeri je Mandićeva izjava povrijedila njihove osjećaje. Pozivamo Mandića da se oslobodi stalne netrpeljivosti koju u svojim izjavama pokazuje prema većini građana Sarajeva, te da se okrene radu i projektima u svojoj lokalnoj zajednici”, poručili su.

Oni smatraju da “nikakve velike riječi, kao ni uvrede kojima je nažalost sklon a koje pokazuje od kad je postao načelnik, neće prikriti niti zamaskirati njegov nerad”: “Svoju energiju i vrijeme bi, umjesto u bjesomučno i besmisleno pisanje i komentarisanje po Facebooku i društvenim mrežama, morao usmjeriti u rad i obećane projekte za lokalnu zajednicu za koju je izabran.”

Reagirao je i Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH iz kojeg su u saopćenju poručili kako su razočarani. “Mi, Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH koga čine brigadna udruženja: Prva Viteška brigada, Druga brdska brigada, 115 motorizovana brigada, Brigada ‘Kralj Tvrtko”, 101. motorizovana brigada, Prva dobrinjska brigada i 126. brdska brigada, najoštrije osuđujemo izjavu gospodina Mandića i zahtijevamo njegovo javno izvinjenje”, navodi se u saopćenju. Iz Saveza podsjećaju na herojsku odbranu Sarajeva tokom opsade 1992-1995. godine, te pitaju: “Od koga je to Mandić oslobodio Sarajevo? Gospodin Mandić je i sam bio pripadnik Armije RBiH, stoga, i posebno čuđenje nas živih boraca na njegov jučerašnji javni istup.”

A, Srđan Mandić pokušao je i objasniti zašto je napisao to što je napisao.

Njegovo objašnjenje dajemo u cijelosti:

Od koga ili čega je danas Sarajevo oslobođeno?

Ako se prisjetimo načina na koji je bivši gradonačelnik Abdulah Skaka izabran, a što je jasno prezentirano u snimku koji je objavio načelnik Opštine Novi Grad, Semir Efendić, u kojem se Asim Sarajlić hvali kako su, poput likova iz “Kuma” oteli građankama i građanima slobodu i demokratiju, potpuno je jasno od koga je Sarajevo danas oslobođeno.

Oslobođeno je od političke mafije koja je spriječila izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika. Oslobođen je od nesposobne i korumpirane vlasti koja je pravila viceve i izvrgavala ruglu antifašističke tekovine na koju smo svi ponosni.”

 

 

 

Leave a Comment