Ambasada Rusije: Otvaramo kulturni centar u Sarajevu, nema nikakve skrivene agende

SAOPĆENJE O SASTANKU

Također bismo morali podvući da nikad nije bilo riječi o otvaranju nekog humanitarnog centra po uzoru na Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, navodi se u saopćenju

Ambasada Rusije u BiH

FOTO: Arhiv

 

Ambasada Ruske Federacije u BiH izdala je saopćenje o nedavno održanom sastanku ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova te su naglasili kako su se nakon sastanka pojavile određene insinuacije o sadržaju razgovora.

 

Nema nikakvu skrivenu agendu

– U kontekstu sastanka Ministara vanjskih poslova Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine Sergeja Lavrova i Bisere Turković koji se održao u Sočiju 21. decembra 2021. godine, na medijskom polju se u zadnje vrijeme pojavilo više insinuacija o sadržaju razgovora koje ne odražavaju realno stanje stvari. Primorani smo da razjasnimo odvojene teme, koje su, izgleda, izazvale najviše pitanja među bosanskohercegovačkim medijima.

Prije svega, željeli bismo još jednom potvrditi da se trenutno radi na otvaranju u Bosni i Hercegovini Ruskog kulturnog centra u Sarajevu uz eventualno uspostavljanje njegovog ogranka u Banjoj Luci. Ova ustanova ima za cilj učvršćivanje kulturnih veza između naših naroda i nema nikakvu skrivenu agendu, što uprkos činjenicama pokušavaju podmetnuti određeni mediji. Polazimo od toga da je razvoj saradnje u oblasti kulture i obrazovanja između naših država u interesu ne samo Rusije, već i BiH.

Rusija je više puta informirala javnost

Također bismo morali podvući da nikad nije bilo riječi o otvaranju nekog humanitarnog centra po uzoru na Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu (Republika Srbija), što nam odvojeni mediji pripisuju.

Što se same ove ustanove tiče, nažalost, i dalje svjedočimo ponavljanju neosnovanih teza o suštini njenog rada koje nemaju nikakve veze se realnošću. Rusija je više puta informirala javnost o isključivo humanitarnoj prirodi djelatnosti RSHC, čija je obaveza otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda u regiji, između ostalog i u BiH, što se jasno pokazalo tokom gašenja požara 2012. godine – saopćeno je iz Ambasade Rusije.

Leave a Comment