Američko zapovjedništvo za specijalne operacije odlučilo bazu uspostaviti u Albaniji

SOCEUR

Albanija ostaje važan saveznik u NATO-u i cijenjeni sigurnosni partner, kako na regionalnom tako i na globalnom nivou, poručio je Tador

Dobra saradnja SAD i Albanije

FOTO: TWITTER

 

Zapovjedništvo za specijalne operacije Sjedinjenih Američkih Država za Europu (SOCEUR) uspostavit će isturenu bazu štaba specijalnih snaga u Albaniji. Kako su naveli, ovaj korak će omogućiti povećanu interoperabilnost s albanskim saveznicima, kao i važan pristup transportnim čvorištima i veću logističku fleksibilnost.

Albanija najbolja lokacija za uspostavljanje ovakve baze

Uspostavljanje baze će uštediti vrijeme pri putovanju i povećat će fleksibilnost kako specijalnih operacija tako i konvencionalnih snaga u regiji.

Zapovjednik specijalnih operacija (SOCEUR) general major Dejvid H. Tabor (David) kazao je ovim povodom kako sposobnost brzog kretanja i obuke unutar Balkana, u uskoj kordinaciji s drugim savezničkim i partnerskim snagama čini Albanijom najboljom lokacijom za uspostavljanje ove vrste baze.

 

Ovaj napor se provodi uz punu podršku albanske vlade

– Albanija ostaje važan saveznik u NATO-u i cijenjeni sigurnosni partner, kako na regionalnom tako i na globalnom nivou – poručio je Tabor.

SOCEUR igra važnu ulogu u demonstriranju predanosti SAD-a saveznicima i partnerima na Balkanu i ovaj napor se provodi uz punu podršku albanske vlade te kao priznanje profesionalizmu albanske vojske, navodi se u saopćenju.

Leave a Comment