Bh. oskarovac snima novi film, a novac za realizaciju će dobiti od Hrvatske

“PRIJE LJETA”

Danis Tanović

 

Prema posljednjim rezultatima konkursa Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Danis Tanović jedan je od onih koji će dobiti finansijsku potporu za snimanje dugometražnog igranog filma, a radi se o iznosu od 4.800.000 kuna odnosno približno 1.250.000 KM.

 

Film “Prije ljeta” je primarno planiran kao projekt glumice Anje Matković, a nakon prvog razrađivanja scenarija joj se koscenaristički pridružio Nikola Kuprešanin, dok će produkciju raditi Propeler film.

Anja je s bh. oskarovcem sarađivala na filmu “Deset u pola” u kojem je glumila food blogericu iz Zagreba, a tokom posjete Sarajevo Film Festivalu ovog ljeta otkrila je kako radi na novom projektu te da je u pregovorima s Tanovićem za režiju tog djela.

Film “Prije ljeta” govori o mladoj Zagrepčanki, izvanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put posjećuje otok i tamo započne aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg tresu sredovječna i stvaralačka kriza. Morska avantura prerasta u zabranjenu ljubav koja se prelama na čvrstim životnim pozicijama, tragikomičnoj renovaciji kuće i stadu napušenih krava.

Projekt se razvijao kroz sve stepenice HAVC-ove podrške, a iz ove institucije kazali su da “način na koji autori kombiniraju lepršavost i dramu je vrlo primamljiv” što vodi prema filmu kojeg bi i najšira publika u Hrvatskoj i regiji zaista mogla voljeti.

“Iako na prvi pogled sadržaj filma djeluje kao romantična komedija smještena u mediteransku scenografiju, autori se s tim žanrom poigravaju na svjež i ironičan način, a glavna junakinja je pisana znatno dublje nego što bi to sam žanr nalagao”, saopštili su.

Kako prenosi Hina iz HAVC-a su istakli kako su Matković i Kuprešanin napisali vrlo zavodljiv scenarij, koji istovremeno pršti humorom i nježnošću, uvjerljivo ukorijenjen u jadransko podneblje u kojem se radnja i zbiva, s likovima od krvi i mesa i sigurno vođenom strukturom, te vjeruju u njegov uspjeh uz redateljsku ruku renomiranog redatelja i iskusnog producenta.

Leave a Comment