BOSS poziva bh. patriote da na nacionalističke provokacije ne uzvraćaju na isti način jer je upravo to cilj separatista

 

Provociraju suprotne strane kako bi stvorili privid nemogućnosti zajedničkog života u BiH, kazao je predsjednik Bosankse stranke, Mirnes Ajanović

Iz Bosanske stranke (BOSS) oglasili su se danas saopćenjem u kojem, poslije svih nacionalističkih orgijanja po BiH i obilježavanja neustavnog tzv. dana RS-a, pozivaju sve patriote BiH da na nacionalističke provokacije ne uzvraćaju na isti način jer je, kako navode, cilj separatista izazivanje provokacija suprotne strane kako bi stvorili privid nemogućnosti zajedničkog života u BiH.

RATNOHUŠKAČKI POHODI

– Nakon protivustavnog ratnohuškačkog militarističkog marša 9. januara u organizaciji Vlade RS, političko-medijska hunta separatističko-nacionalističke retorike u našoj zemlji oduševljeno je isticala skup u Bužimu i skretala pažnju na isti pokušavajući zastrašiti građane BiH. Međutim, ista ta političko-medijska hunta nikada nije osudila četničko orgijanje u Višegradu, stalno isticanje zastava ukinute Herceg-Bosne, provokacije po ugostiteljskim objektima u Sarajevu pjevanjem četničkih pjesama, kao ni paradiranje naoružanih pripadnika policije RS-a koji izazivaju uznemirenje kod nesrpskog stanovništva svakog 9. januara, te ostale ratnohuškačke pohode – istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Dalje navodi da jednostrano gledanje u drugo dvorište, dok se vlastito nije dovelo u red, jasno pokazuje da je na djelu separatistička politika koja pokušava pronaći opravdanje za stalno najavljivano otcjepljenje i treći entitet.

– Svi u BiH dužni su djelovati u cilju sprječavanja bilo kakve vrste ratnohuškačke retorike ili provokacija, posebno kada se koriste paravojne uniforme i obilježlja i zloupotrebljava vjera, te je dužnost svakog političara osuditi provokacije na svim stranama podjednako, uključujući i skup u Bužimu koji je izazvao uznemirenje građana – kazao je.

POZIV BH. PATRIOTAMA

– Pozivamo patriotski opredjeljene građane naše zemlje da na nacionalističke provokacije ne uzvraćaju na isti način jer je upravo cilj separatista izazivanje provokacija suprotne strane kako bi stvorili privid nemogućnosti zajedničkog života u BiH. Svi su dužni osuditi zloupotrebu vjere u političke svrhe od strane bilo koga u BiH, kao i šutnju vjerskih poglavara na očite ratnohuškačke provokacije u ime vjere – poručio je.

Naglašava da su vjerski poglavari, ali i Međureligijsko vijeće u BiH, dužni i preventivno ali i odmah reagovati u slučajevima zloupotrebe vjere u političke svrhe, te u svojim obraćanjima građanima (kroz mise, hutbe, liturgije…) pozivati na dijalog u cilju sprječavanja bilo kakve zloupotrebe vjere i vjerskih institucija u političke svrhe.

– Šutnja političara i povlađivanje nezamijeranjem svom biračkom tijelu je opasnost po opstanak BiH jer je nedopustivo da se zbog trenutnih političkih interesa propuštaju poduzeti potrebne mjere i osuditi ratnohuškačke izjave na svim stranama, pogotovo imajući u vidu da patriotizam nije isključivo prozivanje drugih strana, već prepoznavanje vlastitih problema, naročito u multietničkoj i multikonfesionalnoj državi – upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Leave a Comment