“Die Welt”: Nova savezna vlada Njemačke treba ozbiljno shvatiti Dodikovo “zveckanje sabljom”

NJEMAČKI LIST

Ignorirane su provokacije Milorada Dodika. Ali sada je on očito ozbiljan sa svojim prijetnjama da će odvojiti RS od Bosne i Hercegovine, navodi njemačka političarka Mariluis Bek

Naslovnica Die Welta

FOTO: SCREENSHOT

 

Na Balkanu se, što prolazi gotovo nezapaženo u Njemačkoj, nazire novi sukob, piše njemački list Die Welt. Mariluis Bek (Marieluise Beck), koja je do 2017. godine bila zastupnica Zelenih u Bundestagu, objašnjava zašto bi nova savezna vlada trebala „ozbiljno shvatiti zveckanje sabljom” srpskog čelnika Milorada Dodika.

Mari Luis Bek na početku intervjua za “Welt” pojašnjava zašto se Bosna vratila na popis politički problematičnih država.

– EU je godinama prihvaćala da izgradnja države očito ne napreduje. Ignorirane su provokacije Milorada Dodika. Ali sada je on očito ozbiljan sa svojim prijetnjama da će odvojiti RS od Bosne i Hercegovine. To bi uništilo napore Zapada u izgradnji funkcionalne multietničke države, a time i izglede da jednog dana u EU vidimo pomireni Zapadni Balkan. Kritički se moramo zapitati koje smo greške napravili u BiH – kaže njemačka političarka.

“Welt” navodi kako su još 1995. godine postojali oni koji su upozoravali da s “nedovršenom konstrukcijom” koju predstavlja Dejtonski sporazum ne może profunkcionirati BiH i da bi to mogao biti rizik od novog rata, na šta Mariluis Bek kaže da je uprkos tome na Zapadu postojala nada da bi stanovnici BiH mogli da se vrate suživotu kakav je “navodno postojao za vrijeme Tita”, mada je “ispod površine bilo napetosti”.

Bivša zastupnica Bundestaga kaže da su stvari krenule naopako prije svega “zbog nacionalista”, koji su se dobro aranžirali sa “podjelom na srpski, bošnjački i hrvatski dio” i priznaje da se optimizam Zapada nije ostvario.

To se, kako navodi Bek, posebno vidi u postupcima Milorada Dodika. Ona se prisjeća kako je, kada je Dodik prijetio referendumom za otcjepljenje, tadašnja visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) otputovala u Banja Luku, kako bi ga od toga odvratila.

– Kao ustupak za odustajanje od referenduma Dodiku su ispostavljena sva akta, koja ga terete. Ko ulazi u takve trule kompromise, kao EU, ne może graditi državu. A posebno ne kada je temelj takve države pogrešna konstrukcija – rekla je Mariluis Bek za “Welt”.

Otcjepljenje RS kao rješenje?

Novinar “Welta” podsjetio je na Dodikovu izjavu: “Zapad je u BiH napravio s… i mi sada s tim moramo živjeti” i pita, da li bi otcjepljenje zaista moglo biti rješenje i da li bi ono moglo pomiriti regiju?

Mariluis Bek oštro proturječi, ističući da “homogena nacionalna država ne vodi miru već ratu”. Pojašnjava kako je u BiH bilo mnogo miješanih brakova i da vjera nije igrala veliku ulogu. Ističe i kako moderna država prihvata pluralizam i štiti manjine.

– Srbija je primjer da homogenizacija ne vodi miru. Inače bi odavno došlo do dogovora s Kosovom, koji bi bio prihvatljiv za obje zemlje – primjetila je njemačka političarka.

Na pitanje kako bi moglo izgledati rješenje za BiH, imajući u vidu da Dodik „neće prestati sa pokušajima ucjene ali i s obzirom da bi i nakon njega mogao doći neki novi Dodik”, Mariluis Bek ističe kako sankcije Dodiku “jesu alternativa” ali smatra da je problem što međunarodna zajednica ne nastupa odlučno.

Primjećuje i da „dok Putin agira geostrateški, Evropskoj uniji nedostaje jasna strategija.” No, kada je u pitanju perspektiva učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, Bek smatra da je ona „i dalje realistična” i da predstavlja „pravi pristup”.

Kakve se tu igre vode?

Na pitanja novinara kako tumačiti Dodikovo busanje Putinovom podrškom u slučaju otcjepljenja i kakve se tu igre vode, Marieluis Bek kaže da Putin važi kao političar koji brzo prepozna i zna iskoristiti taktičku prednost.

– On ima „izrazito revanšistički način razmišljanja”, želio bi vratiti Rusiji njenu veličinu i „sanja o ujedinjenom pravoslavnom svijetu”. A tu mu Dodik, dodaje njemačka političarka, „ide na ruku – povratkom u srpsku sferu moći a time i u predvorje Rusije”.

Njemačka političarka u ovom kontekstu upućuje na djelovanje nove njemačke ministrice vanjskih poslova, „koja ima jasan stav prema autokratijama kao što su Rusija i Kina”.

Analena Berbok (Annalena Bearbock) bi, prema riječima Mariluis Bek, Zapadni Balkan trebala napraviti „težištem svog rada”.

– Dodiku se mora jasno reći da postoje konsekvence i da nakon A dolazi B i da bi morao dobro razmisliti šta radi – navodi Bek.

Njemačka vlada bi, prema mišljenju Mariluis Bek, „morala pokazati spremnost kada vidi da Putin jača leđa Dodiku po pitanju secesije, koja je protivna međunarodnom pravu”. Mariluis Bek ističe i kako je potrebna spremnost Evropske unije da zajednički pokaže odlučnost i jačinu. Dodaje i kako je s obzirom na Orbanovu podršku Dodiku princip donošenja odluka u EU konsenzusom – barijera.

Stoga je važno, zaključuje u intervjuu za Welt dugogodišnja političarka Zelenih, „da se političke i vojne avanture učine visokim rizikom za vladare poput Dodika i Putina, kako ih oni u konačnici ne bi preduzimali”, prenosi “Deutsche Welle”.

Leave a Comment