Đokoviću ponovo poništena viza

Prvi teniser svijeta nije vakcinisan i predstavlja prijetnju zajednici, pojasnio je ministar Alex Hawke.

Kako stvari stoje, Đoković će biti deportovan iz Australije (EPA)

 

Australijska vlada po drugi put je poništila vizu Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da prvi teniser svijeta nije vakcinisan protiv COVID-19 i da kao takav predstavlja prijetnju zajednici, prenosi Reuters.

Ministar za imigracuju Alex Hawke iskoristio je diskreciono pravo da ponovo poništi vizu srbijanskom teniseru, nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz imigracionog pritvora, u kojem je bio smješten nekoliko dana pošto mu je australska granična policija odbila omogućiti ulazak u zemlju.

“Danas sam iskoristio svoje ovlasti iz Zakona o migraciji da poništim vizu Novaku Đokoviću na zdravstvenim i drugim osnovama, u javnom interesu. Pri donošenju odluke, pažljivo sam razmotrio informacije Ministarstva unutrašnjih poslova, granične policije i gospodina Đokovića. Vlada je snažno posvećena čuvanju australijskih granica, naročito po pitanju pandemije COVID-19”, naveo je Hawke u izjavi.

Mogućnost nove žalbe

Nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz migracionog centra, Đoković je trenirao i pripremao se za nastup na Australian Openu.

Mediji su ranije najavljivali mogućnost da Hawke ponovo uskrati vizu Novaku Đokoviću.

Kako stvari stoje, Đoković će biti deportovan iz Australije, iako njegovi advokati ponovo imaju pravo na žalbu.

Očekuje se da će se odmah žaliti Saveznom sudu, kao što su učinili i u slučaju prvog poništenja vize.

Njegovo izuzeće od obaveze vakcinacije protiv COVID-a 19 odobrili su vlada savezne države Viktorije i Tennis Australia, koji organizuje turnir u Melbourneu. To mu je omogućilo da dobije vizu za Australiju, no, australijska granična policija mu je po dolasku u Melbourne odbacila izuzeće i poništila vizu.

‘Greška u procjeni’

Đoković je proveo četiri noći u hotelskom pritvoru, dok sud u ponedjeljak nije poništio odluku granične policije.

Potom je, u četvrtak, srbijanski teniser kao prvi nositelj uvršten u žrijeb turnira, iako nije bilo sigurno da će na njemu moći igrati.

Đoković je objelodanio da je u prošlom mjesecu testiran pozitivno na COVID-19, a tada je davao intervju za jedan magazin i bio na fotosesiji u teniskom centru u Srbiji.

Priznao je da je napravio „grešku u procjeni“, te da je odmah trebao otići u izolaciju.

Kontroverze oko Đokovićevog nastupa u Australiji prešle su granice sporta, te su intenzivirale globalne debate o pravima nevakcinisanih, ali i predstavljale nezgodni političko pitanje za premijera Scotta Morrisona uoči početka predizborne kampanje u Australiji u maju.

Tokom pandemije korona virusa, Australija je uvodila striktna zaključavanja. U ovoj zemlji vakcinisano je 90 posto odraslih, ali varijanta omikron je broj zaraženih podigla na skoro milion.

‘Igrao po svojim pravilima’

Grčki teniser Stefanos Tsitsipas, četvrti igrač svijeta, rekao je da je Đoković „igrao po svojim pravilima“ i načinio da vakcinisani igrači „izgledaju kao budele“.

„Niko nije razmišljao o tome da dođe u Australiju nevakcinisan i da ne prati protokole. Treba se usuditi  učiniti to“, rekao je Tsitsipas u intervjuu za kanal WION.

Prema anketi News Corpa, 83 posto Australaca je za deportaciju Đokovića.

Kako je naveo izvor Reutersa, Đoković trenutno “razmatra raspoložive opcije”.

IZVOR: AGENCIJE

Leave a Comment