Dodik BiH usporedio s “ustaškom državom”

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Poručio je kako ga sankcije neće zastrašiti i zaustaviti, zahvalivši Srbiji na potpori koju tamo ima

Dodika podržala Ana Brnabić, premijerka RS

FOTO: VLADA RS

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je danas izjavio kako je raspad BiH neminovan i najavivši daljnje korake ka jačanju Republike Srpske koji bi u konačnici vodili prema njezinom odcjepljenju, usporedivši BiH s “ustaškom državom”.

Dodik je na svečanosti u Banjoj Luci organiziranoj u povodu obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, kazao kako je BiH “jednaka ideji o ustaškoj državi iz prošlog stoljeća” pa je stoga neprihvatljiva za Srbe.

– Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”, kazao je Dodik kojemu su SAD ranije ovog tjedna nametnule sankcije zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja njenog ustava.

Poručio je kako ga sankcije neće zastrašiti i zaustaviti, zahvalivši Srbiji na potpori koju tamo ima.

Vlasti Republike Srpske u Banjoj Luci ponovo su organizirale proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH još 2016. taj praznik okvalificirao neustavnim jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS.

Dodikovu proslavu uglavnom su ignorirali predstavnici međunarodne zajednice u BiH no došao mu je ruski veleposlanik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kao i cijeli niz visokih dužnosnika iz Srbije predvođenih premijerkom Anom Brnabić.

Leave a Comment