DOKTOR IZDAO VAŽNO UPOZORENJE: OVO SU PRVI ZNAKOVI DA VAM SLIJEDI SRČANI UDAR!

Visoke temperature, velika vlaga, izlazak iz rashlađenih prostorija na vreo vazduh, povećalo je broj poziva službama hitne medicinske pomoći.

Doktor Vladimir Mandarić, glavni dežurni hirurg i kardiohirurg na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, rekao je da ovakvo vrijeme može dovesti do velikih komplikacija čak i kod potpuno zdravih i mladih ljudi.

  • Morate se prilagoditi vremenu, hidratacija organizma je najvažnija, na prvom mjestu. Mi preko kože, znojenjem, možemo da izgubimo i litar tečnosti, a da toga ne budemo svjesni. Pijte vodu, naravno, i hladite se u kućnim uslovima bez velike razlike u temperaturi – rekao je dr Mandarić.
  • Mi ne razmišljamo o tome kako klimatizujemo prostor, razlike budu po 20 stepeni Celzijusa što dovodi do strahovitih kardioloških problema. I temperatura spoljašnjeg vazduha pravi problem kod hroničnih bolesnika, ukoliko ne prilagode način života i terapiju, dovest će se do infarkta, a tada je potreban angažman ljekara – rekao je on.
  • Bilo je puno i davljenja ovih dana, po rijekama i bazenima. Kada je napolju 45 na Suncu, a mi uđemo u hladnu vodu, čak i mlađi ljudi mogu da imaju velike kardiološke probleme – upozorio je dr Mandarić u RTS-a.

Leave a Comment