HOĆE LI EU NAMETNUTI SANKCIJE DODIKU: SAD-U I EVROPI JE BITNO SAMO DA SE OVDJE NE PUCA

Prof. dr. Denis Pajić sa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru naglašava da se “u EU vodi politička borba u vezi sa uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ostalima”.

  • Sankcije EU su potrebne i mnogo važnije od sankcija SAD-a iz najmanje četiri razloga. Prvo, njihov efekat bi bio mnogo snažniji jer se njima može ne samo zabraniti ulazak u EU nego i zamrznuti sva pokretna i nepokretna imovina i bankovni računi u zemljama EU. Drugo, uvođenjem sankcija poslala bi se snažna poruka svim političkim opcijama koje podržavaju Dodikovu politiku da to prestanu raditi i tako oslabe njegov položaj. Treće, uvođenjem sankcija indirektno se daje podrška domaćim pravosudnim institucijama, govori prof. dr. Pajić.

I da se ne postigne dogovor unutar EU, prof. dr. Pajić smatra da je i više nego vjerovatno da će Njemačka među prvima uvesti unilateralne sankcije.

  • Iako usmjerene prema pojedincima, utjecale bi i na poslovno okruženje i dugoročno značile opasnost za ekonomsku i finansijsku stabilnost. Bile bi usmjerene i na osobe iz Dodikovog bliskog okruženja, objašnjava prof. dr. Pajić za Oslobođenje.

Prof. dr. Edin Rizvanović, također profesor mostarskog Univerziteta, naglašava da nije optimista u pogledu sankcija EU.

  • Svih ovih godina retorika se ponavlja bez konkretnih mjera. Sankcije bilo kojem bh. političaru neće riješiti problem ukoliko se ne uvede sistem odgovornosti na svim nivoima i ne ojača institucionalni segment. Nužno je i u kontekstu odnosa sa EU ojačati institucionalni segment predviđen Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, što se posebno odnosi na Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, te na Parlamentarni odbor. U prilog tome ide činjenica da niko od zastupnika u državnom Parlamentu nije pokrenuo izmjene Zakona o konkurenciji, iako je to tražila Europska komisija prije dvije i po godine. To pokazuje da još nema spremnosti za promjenu stanja u zemlji i izgradnju temeljnih karika društvenog sistema: kompetentnosti, konkurencije i odgovornosti, govori prof. dr. Rizvanović.

Prof. dr. Mirsad Karić sa International University of Sarajevo naglašava da je “Dodik odavno krenuo na put bez povratka, ušao u jednosmjernu ulicu kojoj se kraj ne nazire”.

  • Ne vjerujem da će pozitivnih promjena u državi biti bez promjena iznutra. SAD i Evropa su zadovoljne da ovdje nema vojnih sukoba, sve ostalo je na nama. Do promjena može doći samo na izborima, gdje bi probosanske stranke uspjele da ostvare značajan rezultat u RS-u, a za to postoje uslovi – samo je na onima kojima su puna usta Bosne da naprave strategiju i akcioni plan. Demokratija daje slobode, ali traži naš trud i napor, a jedno bez drugog ne donosi željene rezultate, ističe prof. dr. Karić.

Leave a Comment