Kakav tekst hrvatskog medija: “Führer iz Laktaša… Ne treba zanemariti da je Banja Luka manje od 200km udaljena od Zagreba…”

Politička kriza i dalje trese Bosnu i Hercegovinu. Javnost, kako domaća tako i regionalna uznemirena je secesionističkim najavama člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

O ovoj tematici pozabavili su se sa hrvatskog Indexa, gdje su u kolumni Dodika uporedili sa Adolfom Hitlerom, upozoravajući kako opasnost od njegovih najava ne treba zanemariti budući da je Banja Luka manje od 200km udaljena od Zagreba.

“U redu, führer iz Laktaša Milorad Dodik neosporno je iracionalni fanatik koji Bosnu i Hercegovinu gura prema sukobima, a cijelu regiju u nestabilnost.

Od Zagreba do Banje Luke nema ni 200 kilometara – u što smo se u realnom vremenu mogli uvjeriti prošle nedjelje tokom proslave Dana RS, no bez bratske pomoći i poticaja iz Beograda cijela bi operacija izdvajanja RS-a iz BiH, s podrazumijevajućim posljedicama, po ozbiljnosti bila negdje na nivou političkih poruka Ivana Pernara.

Slavljenička orgija s paradom nekih uniformiranih i naoružanih mrmota koji su, kao, policija, a oponašaju vojsku, tradicionalno neubrojivim Dodikom, nacionalnim pjesmama i svečanom akademijom još je jednom pokazala da banjalučki režim kani praviti državu.

Vjerovatno ne želi rigorozno pravosuđe, nepotkupljivu policiju ili vladavinu prava, ali mu je do simboličkog aspekta državnosti jako stalo. Što bi, bez prekodrinske logistike, bilo više komično nego tragično.

Kad kvartovski luđak viče da će sve pobiti, on je tužan ili smiješan, kako kome. Postaje opasan tek kad mu se gurne oružje u ruke. Odnosno, da se ne igramo prenesenim značenjima, kad mu se iz Beograda osigura novac i zajamči bianco bratska pomoć u svim budućim avanturama, navodi se u tekstu.”

 

Leave a Comment