Kožljak: U januaru slijede sankcije SAD i EU, Dodik će biti zaustavljen

STAV STRUČNJAKA

Dodik je alat koji koristi Rusija, a na nesreću, on je alat koji se koristi protiv Bosne i Hercegovine

Kožljak: Dodik više neće biti relevantan faktor na političkoj sceni

FOTO: ARHIV

 

Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu “Burch” i bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u, najavio je sankcije pojedinim političarima iz BiH. Naveo je kako se situacija u državi mora posmatrati na širem planu, konkretno na relaciji NATO-Rusija i dodao je  da, kakav god dogovor bio između ove dvije suprotstavljene strane, “Milorad Dodik će biti zaustavljen”, odnosno. neće biti više relevantan faktor na političkoj sceni.

Koriste BiH za ostvarivanje svojih ciljeva

Kazao je kako Rusiji nije prioritet da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali koriste Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan za ostvarivanje svojih ciljeva. Rusija daje direktnu podršku Dodiku i to je ugrožavanje BiH, naveo je Kožljak.

Kazao je i kako pitanje BiH ne možemo posmatrati izolovano na širem planu, posebno nakon razgovora NATO-a i Rusije.

– U pitanju su velike igre gdje je BiH jedan od frontova, a Dodik alat koji koristi Rusija. Na nesreću, on je alat koji se koristi protiv Bosne i Hercegovine. Sve što radi Dodik ne bi bilo ovako djelotvorno da iza toga ne stoje Ruska Federacije i njeni interesi, odnosno prešutna podrška Srbije.

 

Ključni prioritet Rusije je prestanak širenja NATO-a prema istoku. Međutim, ruski interes je mogo više od širenj NATO-a. Putin je ojačao svoje oružane snage i neki njegovi generali mu daju podršku govoreći da su dovoljno moćni da vrate snagu SSSR-a. Interes Ruske Federacije je da povrati utjecaj u bivšim republikama SSSR-a. Kada bi Rusija ostvarila interes u Ukrajini, onda sljedeće bi bilo da idu dalje – kroz prijatelje oslabiti utjecaj NATO-a u drugim državama.

  • Alija Kožljak

    Alija Kožljak

    FOTO: ARHIV


Najopasniji scenarij, ali i onaj koji je najmanje izvjestan, bi obi da Rusija iskoristi svoju vojsku za kompletnu invaziju Ukrajine i da zauzme južnu stranu Ukrajine do Moldavije. Nakon toga bi išli i na zauzimanje cijele Ukrajine. Jedino u tom scenariju bi NATO, po mome mišljenju, direktno se suprotstavio ruskim snagama. Možda bi bio i Treći svjetski rat, ali to je najmanje izvjestno – pojašnjava Kožljak.

Govoreći o tome kako će se ti pregovori reflektovati na BiH, naveo je da to mora biti dio dogovora.

– Iako je Ukrajina prioritetno pitanje, Rusija kao alat koristi i zapadni Balkana. Rusija će vjerovatno popustiti u direktnom podsticanju destabilizacije u BiH. Kako ćemo to testirati? Kada dođu sankcije u januaru od SAD i EU, koje su ranije odgođene, Dodik više neće biti relevantan pregovarač. Prema tome, stabilizovanje situacije u BiH i vidjet ćemo da li će Rusija dozvoliti implementaciju sankcija. Ako to ne uredi, onda bi i Rusiji išle mnogo jače sankcije. U vezi ovog svega se otvoreno govori (ne pregovorima Rusije i NATO-a). To su kao šahovske figure – istaknuo je Kožljak.

Odgovarajući na pitanje zašto su odgođene sankcije, kazao je da je prva verzija sankcija, koje su bile pripremljene još u junu, obuhvatala širi spisak osoba, poput nekih iz Federacije, i bilo je nekih razgovora i lobiranja da se ukaže kako bi one u tom trenutku imale negativan efekt.

Sad je prilično stabilno stanje

– U toj fazi bi se izgubila bilo kakav šansa za stabilizacijom situacije, posebno što su sankcije trebale ići u paketu sa bonskim ovlastima. Procijenjeno je da bi to ugrozilo sigurnost i stabilnost. Jer s kim bi onda stabilizovali situaciju? Sad je rilično stabilno stanje, pogledajte da su se prije nekih mjesec dana lijepili plakati u kojima se pozivalo na naoružavanje. Stanje se prilično stabilizovalo. Evo, radi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara je donijelo odluku o jedinstvenom kodu. Dodik neće odustati, ali će u bilo kakvom scenariju (dogovoru između Rusije i NATO-a) biti zaustavljen. On ubrzo više neće biti relevantna i legitiman sagovornik, i naći će se zamjena za njega – rekao je Kožljak.

Istaknuo je da su NATO integraciju BiH problematizirali političar iz RS, ali i neki iz FBiH.

– Ali, mi smo pet koraka bliži NATO-u nego EU. Od Unije nikada nismo dobili kandidatski status. U NATO-u smo dobili MAP status, što je kao kandidatski, i već smo dostavili prvi godišnji plan. Više nam ništa za NATO ne treba osim političke odluke. To nije tako za EU – zaključio je Alija Kožljak.

Leave a Comment