Mira Vuletić nije u slavljeničkom raspoloženju: Mislim da to rade da sakriju svoje šeme i lopovluk

NE PLAŠI SE REĆI

Izazivaju paniku i to me plaši, rekla je 70-godišnja penzionerka, jedna od rijetkih koji su bili spremni dati ime u Istočnom Sarajevu

Fotografija iz Banja Luke

FOTO: O. MA.

 

Povodom obilježavanja 9. januara, praznika bosanskih Srba, Mira Vuletić nije u slavljeničkom raspoloženju. Priča o raspadu države jača, a jačaju i strahovi da bi se Bosna i Hercegovina mogla vratiti u najcrnje dane međuetničkog konflikta, piše “AFP”.

Praznikom, koji pada u nedjelju, obilježava se stvaranje RS, entiteta bosanskih Srba koji je proglašen prije tri decenije. To je bio jedan od događaja koji su zemlju gurnuli u rat 1990-ih, u kojem je ubijeno više od sto hiljada ljudi, piše francuska agencija AFP.

Kriju svoj lopovluk

– Izazivaju paniku i to me plaši – rekla je Vuletić, 70-godišnja penzionerka, jedna od rijetkih koji su bili spremni dati ime u Istočnom Sarajevu, koje pripada RS-u.

– Ali mislim da to rade da sakriju svoje šeme i lopovluk – dodala je Vuletić, upirući prst u lidere svih etničkih grupa u BiH zbog endemske korupcije. Francuska agencija podsjeća da tenzije u BiH mjesecima rastu, nakon što je lider bosanskih Srba Milorad Dodik objavio plan o povlačenju Srba iz državnih institucija, uključujući vojsku, pravosuđe i porezni sistem.

Zbog toga se Dodik našao na meti novih sankcija SAD-a, koji ga tereti za pokušaj kršenja Dejtonskog sporazuma. No, uprkos sankcijama, piše AFP, proslava u RS-u je išla prema planu, a srpske trobojke su se zavijorile širom Istočnog Sarajeva. Dodikova sve agresivnija retorika, uz planove o povlačenju iz državih instutucija, bacila je veliku sjenu na ovogodišnje obilježavanje.

– Nikada se ne smije isključiti mogućnost konflikta u BiH – upozorava Srećko Latal, urednik Balkan Insighta, regionalne mreže istraživačkog novinarstva, te dodaje:

– Dodik ide dalje i dalje u priču koja može završiti pokušajem secesije koja neće proći bez konflikta.

Otac odlikovan, preživljava radom na gradilištu

I dok je Evropska unija ostala relativno tiha na krizu, Washington je preduzeo oštriji stav i uveo Dodiku sankcije, no, on ne pokazuje znake povlačenja. Međutim, čini se da u Istočnom Sarajevu malo ko ima apetit za novim konfliktom. Nezaposleni muškarac u 30-godinama tvrdi da život ostaje zatočen u teškoćama siromašne zemlje.

– Moj otac borio se za RS a čak je dobio i odlikovanje za to. Sada preživljava tako što radi na gradilištu – rekao je muškarac koji je želio ostati anoniman iz straha da zbog toga ne bude mogao pronaći posao.

AFP naglašava da je kriza pridonijela brojnim problemima u BiH, u kojoj niske plate, višegodišnja korupcija i nefunkcionalna vlast opterećena birokratijom utiču na osnovni životni standard.

– Danas sam dobila penziju, koja će mi jedva trajati deset dana. Nastavit ćemo živjeti kao životinje – rekla je Vuletić, prenosi “AFP”.

Sa malo drugih opcija, Bosanci masovno odlaze u inostranstvo, a u protekloj deceniji, to je učinilo gotovo pola miliona ljudi, prema podacima neprofitne organizacije Održivi povratak, dodaje se u tekstu.

– Ako vidim da je novi sukob moguć, odmah ću otići sa svojom suprugom. Neću ratovati kao moj otac – rekao je muškarac iz Istočnog Sarajeva.

 

Leave a Comment