Mnogo para, nigdje rezultata: Korupciju neće iskorjeniti novi kompjuteri

Evropski sud nije zadovoljan ulaganjima u pravosuđe BiH, a naši nosioci pravosudnih funkcija nikome ne polažu račune niti znaju koje vrijednosti štite

”Evropski revizorski sud je utvrdio da su mjere EU doprinijele reformama u tehničkim i operativnim područjima, ali i da su imale slab opći učinak na temeljne reforme vladavine prava u BiH. Jedan od ključnih razloga je što na domaćoj sceni ne postoji dovoljna politička volja za pokretanje potrebnih reformi”, navodi se u Specijalnom izvještaju Evropskog revizorskog suda koji je objavljen u ponedjeljak.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina u periodu od sedam godina (2014 – 2020) kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA II) dobila 117 miliona eura za pitanja vladavine prava i temeljnih prava. Postavlja se pitanje na šta su ta sredstva utrošena.

POLITIČKI INTERESI

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u našoj zemlji naglašava da “BiH ima veliki priliv novčanih sredstava koje bi trebalo da služe poboljšanju u oblasti pravosuđa, međutim, ne vidimo nikakav pomak”.

– Vidimo da se stanje u pravosuđu pogoršava iz godine u godinu, te da su se brojne afere koje potresaju naše društvo prenijele na oblast pravosuđa. A pravosuđe bi trebalo da bude u prvom redu u borbi protiv korupcije, nepotizma. Međutim, pravosuđe ne može da odoli napadima i pošasti, pa nam u zadnje vrijeme najkrupnije afere dolaze iz pravosuđa, ističe Ožegović.

Naglašava da je “naše pravosuđe direktno podređeno političkim i drugim interesnim grupacijama, a to potvrđuju brojni međunarodni, ali i domaći izvještaji”.

Napominje da je iz izvještaja očigledno da se novac ne troši namjenski za poboljšanje kapaciteta, već više u smislu formalnih poboljšanja prostorija i drugih tehničkih sredstava, koji bi u konačnici trebali da mogu pomoći poboljšanju rada, međutim, to nije slučaj u našem pravosuđu.

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta, naglašava da nosioci pravosudnih funkcija moraju raditi na najozbiljniji, brz i efikasan način i tako početi vraćati povjerenje građana.

– Pravosuđe jeste zapalo u situaciju da je bilo predmet raznih razgovora i kritika, međutim, mislim da treba adresirati te kritike na konkretna tužilaštva, sudove, institucije. Generalni problem jeste procesuiranje predmeta korupcije, ali kao što treba kiritikovati da bi bilo bolje, sigurno postoje i dobri primjeri onoga što je urađeno i treba to promovirati. Značajan dio problema u pravosuđu u očima javnosti bilo je stanje u VSTV-u i za nadati se da su posljednje promjene bile u korist pravosuđa. Odgovornost je na Tužilaštvu BiH, na institucijama na nivou BiH, jer imaju najveći obim rada, poručuje Mujkanović, te dodaje da je Tužilaštvo Brčko distrikta bilo jedno od rijetkih u BiH koje je imalo predmet visoke korupcije.

U bliskom periodu, nekoliko poslanika Skupštine Brčko distrikta i drugi su odgovarali za izborne prevare.

– Po tome smo jedini, nažalost, bili prepoznatljivi u BiH. U predmetima korupcije bilo je više lica koja su iz javnih preduzeća procesuirana, u privrednom kriminalu smo imali ozbiljnih predmeta. Naše istrage veoma brzo provodimo, brzo dolazimo do tužilačkih odluka, čak i kada se radi o najtežim krivičnim djelima. Imali smo i nekoliko teških ubistava i sve su to istrage koje su trajale do šest mjeseci i vrlo brzo su izvedene na sud. Imamo dobro stanje bezbjednosti, kriminaliteta, brzo procesuiranje i vjerujemo da imamo povjerenje građana Brčko distrikta da smo nezavisna i profesionalna institucija. Vjerujem da građani misle da možemo bolje i mi mislimo da možemo i trebamo bolje, ističe glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta.

Prof. dr. Almin Dautbegović naglašava da je izvještaj generalno jednak kao i svi drugi izvještaji te vrste.

– Problem bh. pravosuđa jeste da se naši narodi najprije moraju dogovoriti koje vrijednosti pravosudni sistem treba da štiti, ističe prof. dr. Dautbegović i dodaje da stranci koji daju novac ne daju onako da mi sad sami razradimo sistem šta je za nas najbolje.

– Nismo učestvovali u kreiranju pravosudnog sistema 2003. Imamo mi pameti i sve dok naši ljudi ne budu dijelom svega ovoga oko pravosuđa, imat ćemo ovu situaciju da pravosuđe ne funkcioniše, govori nam prof. dr. Dautbegović.

ZATVOR KAO PRIMJER

Naglašava da je tehnika – tehnika.

– Napravite državni zatvor, a onda taj zatvor godinama nije stavljen u funkciju. U momentu kad je stavljen u funkciju, već je sva oprema bila zastarjela i morala je da se mijenja. Stvar je tehničke prirode, ali to ne rješava ništa. Diže se nivo kvalitete, olakšava se rad zaposlenim u pravosudnim institucijama, ali to nema veze sa poboljšanjem rada pravosuđa. Nemoguće je i neozbiljno pomisliti da bi novi kompjuter trebao da doprinese boljem pravosuđu ili šta god da se smatra pod tom tehničkom podrškom, ističe prof. dr. te napominje da je priča o pravosuđu priča druge vrste.

Da bi se poboljšalo bh. pravosuđe, smatra prof. dr. Dautbegović, potrebno je rješenje potražiti u ranijoj priči – strukturalnom dijalogu, koji je propao zbog promjena pravosuđa koje su se mogle izvršiti samo konsenzusom.

Leave a Comment