OD PROTJERIVANJA IZ SREBRENICE DO NAGRAĐENE BOSANKE U ŠVEDSKOJ: ŠEILA MUJIĆ OTKRILA TAJNU SVOG USPJEHA

Njena životna priča počinje mračnim periodom agresije na BiH ’90-tih godina.

  • Moja porodica je izbjegla iz Srebrenice početkom 1992. godine najprije u Njemačku, nakon čega se selimo u Švedsku. Sa ove vremenske distance vidimo opravdanost naše odluke. Danas sam majka troje djece, 8-godišnjeg dječaka i dvije djevojčice. Mnogo je naših Bosanaca ovdje, posebno u nekim gradovima gdje žive čitave zajednice i naselja naših ljudi – započinje svoju priču Mujić.

Proglašena je najboljom menadžericom zdravstva i njege u Švedskoj za 2021. godinu.

  • Diplomirala sam 2015. godine na studiju socijalnog rada i od tada radim u struci. Radila sam kao prevodilac u ustanovama socijalne brige, posebno za naše ljude, a kasnije u osiguravajućim društvima. Nagrađena sam za doprinos u zdravstvenoj njezi kao inspirativni primjer menadžementa u zdravstvu. Uvijek trebamo biti hrabri, izaći izvan granica i sanjati velike ciljeve. Pomažite jedni drugima, ostavljajte dobre tragove iza sebe, budite strpljivi i vjerujem da ćete biti jako ponosni kada čujete da ste nečiji uzor – kaže Mujić.

Zbog svoje vezanosti za BiH vrlo često boravi u BiH sa svojom porodicom.

  • Svako slobodno vrijeme nastojim iskoristiti za dolazak u BiH. Vjerujem u bolje sutra svoje domovine. Vlast mora spriječiti odlazak mladih ljudi, jer je to jedini recept za uspjeh naše države. Biznis ideja zahtijeva mnogo truda prije same realizacije, naročito u pogledu rizika u poslovanju, te svakako radnicima davati više prostora za izražavanje prijedloga i ideja. Menadžer ne treba koristiti autoritet i zastrašivanje da bi ga radnici slijedili, već naprotiv, saradnju i razumijevanje – poručuje Mujić.

Ističe da bh. identitet, kultura i tradicija uveliko žive u Švedskoj, bez obzira na daljinu.

  • Djecu učim bosanskim jelima, običajima, družimo se ovdje sa našim Bosancima i radujemo se svakom dolasku u našu domovinu – zaključila je Mujić.

(Mirza Imamović)

 

Leave a Comment