PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Njemačka ekspertica za Balkan kritizirala Blinkena jer nije uveo sankcije Draganu Čoviću, spominjala i Željanu Zovko…

Američki državni sekretar Anthony Blinken na Twitteru je izvijestio o tome da su State Department i američko Ministarstvo finansija javno proglasili dužnosnike iz Bosne i Hercegovine (BiH) za koruptivno i destabilizirajuće ponašanje.

Ekspertica za Balkan i bivša direktorica Ureda zaklade Heinrich-Böll-Stiftung u Sarajevu Marion Kraske na svom je Twitter profilu reagirala na tvit američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena o uvođenju sankcija pojedincima u BIH izrazivši čuđenje i žaljenje zbog toga što američka administracija nije uvela sankcije predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, kojega je nazvala ekstremističkim liderom.

Također, u odvojenom tvitu reagirala je na gostovanje zastupnice u Evropskom parlamentu Željane Zovko u programu RTV Herceg-Bosne za koju je kazala da podržava “Tuđmanove ideje o velikoj Hrvatskoj”, pozvavši EPP i Evropsku komisiju da zaustave takve “destabilizirajuće politike”.

Američki državni sekretar Anthony Blinken na Twitteru je izvijestio o tome da su State Department i američko Ministarstvo finansija javno proglasili dužnosnike iz Bosne i Hercegovine (BiH) za koruptivno i destabilizirajuće ponašanje. Podsjećamo, sankcije su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, njegovom savjetniku i bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi Tijani, predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću te banjalučkoj “Alternativnoj televiziji.”

Na to je reagirala Kraske optuživši Čovića da je ekstremistički lider te da je negator genocida u Srebrenici.

“A Dodikov pandan u koordiniranom pokušaju uništenja BiH??? Ekstremistički lider HDZ-a Dragan Čović koji se nedavno pridružio desničarskom taboru protiveći se zakonu protiv negiranja genocida u Srebrenici”, napisala je aktivistica njemačkih Zelenih.

Nakon primjedbe jedne korisnice s Twittera o tome što je sa sankcijama prema Izetbegoviću, Komšiću i Džaferoviću, Kraske je kazala da se slaže da bi i mnogi drugi trebali biti sankcionirani zbog korupcije.

“Potpuno se slažem kada je u pitanju korupcija, ima puno više sudionika… ali pokušaj podrivanja bosanske države kao takve organiziraju SNSD i HDZ BiH uz prijateljsku podršku Beograda i Zagreba”, napisala je Kraske na Twitteru.

Kraske je podijelila tekst o gostovanju Zovko s portala Slobodna Bosna.

 

“Još jedan dokaz da se HDZ miješa u politiku BiH: europarlamentarka Zovko očito uvjerena da je Hercegovina dio velike Hrvatske što je stari Tuđmanov san. Vrijeme je da Ursula von der Leyen, Evropska komisija i EPP zaustave te destabilizirajuće politike”, napisala je Kraske.

Njene izjave odjeknule su u Čovićevim redovima, što dokazuje i naslovnica HMS-a, neslužbenog glasila HDZ-a BiH.

Panične reakcije u Čovićevim redovima nisu bez osnova. Naime, pored Dodika, Tegeltije i Kukića uskoro se očekuje da na američkoj „crnoj listi“ završi i određen broj „legitimnih“ predstavnika Čovićevog HDZ-a BiH, a koga će Amerikanci sankcionirati saznat ćemo uskoro. „Slobodna Bosna“ je godinama izvještavala o kriminalnim radnjama u Hercegovini, a politički analitičar Dušan Janjić jučer je potvrdio kako američka administracija ima podatke o Čovićevoj umiješanosti u kriminal u nekoliko kompanija u Mostaru, poput propalih Aluminija i Hercegovačke banke.

(SB)

Leave a Comment