Plenković: Olujom je spriječeno da se u Bihaću desi genocid kao u Srebrenici

Istakao je kako je pobjeda u Oluji bila odlučujuća te je omogućila da iz nametnutog rata izađu kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske, rekao je

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja se obilježava danas u Hrvatskoj, a na taj je dan 1995. godine Hrvatska vojska  operaciji “Oluja” vratila grad Knin pod svoje okrilje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je na Dan pobjede da su hrvatski borci kamen temeljac slobode i demokratije, a vlada neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata niti da se optužuje ratne heroje.

– Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom, već su na svojoj zemlji bili potčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima sve dok, u vremenu tektonskih promjena na evropskom kontinentu, uz viziju predsjednika Tuđmana i hrabrost hrvatskih boraca te jedinstvo cijelog hrvatskog naroda nismo ostvarili pravo na slobodu i pravo na hrvatsku državu – istakao je Plenković u govoru na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

 
 Oluja omogućila pobjedu

Rekao je da su hrvatski borci, od kojih su mnogi žrtvovali svoju budućnost za budućnost domovine, dali najveći doprinos u ostvarenju prava na slobodu i hrvatsku državu.

Istakao je kako je pobjeda u Oluji bila odlučujuća te je omogućila da iz nametnutog rata izađu kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske.

Oluja je omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je spriječeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici, a omogućen je Dejtonsko-pariški mirovni sporazum.

Poručio je da će vlada ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda napomenuvši da nema evropske BiH “sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski zastupljeni u izvršnim i predstavničkim tijelima zemlje”.

Preduvjet za to je pravedan Izborni zakon, kao i bolje funkcionisanje Federacije BiH, istaknuo je.

Lažne i jalove optužbe

Plenković je poslao poruku Srbiji istaknuvši da će Hrvatska nastaviti raditi na miru, dobrosusjedstvu, stabilnosti i dijalogu, ali to očekuje i od svih svojih susjeda.

Poručio je da neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata niti će prihvatiti da se optužuje “ratne heroje”.

– U posljednje vrijeme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995., iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u saradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima – kaže Plenković.

Neprihvatljive su najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država. “Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima”, poručio je.

Vlada vodi politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih boraca, to nije samo retorika i topla riječ već konkretna politika koju vode potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Potrebna ulaganja u sigurnost

– U trenutnim geopolitički nesigurnim okolnostima, više nego ikada nužno je ulagati u sigurnost jer je rat na evropskom kontinentu narušio sigurnosnu ravnotežu i njegove se posljedice u ekonomskom, financijskom, energetskom i prehrambenom pogledu jasne i Evropi i cijelom svijetu.

To dovodi do slabljenja i destabilizacije krhkih ranjivih država, do siromaštva i gladi, do novih valova migracija. Premda je 27 godina proteklo od kraja Domovinskog rata, to nas upozorava da moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti”, rekao je premijer Hrvatske istaknuvši da Hrvatska za odbranu izdvaja 7.6 milijardi kuna godišnje.

Poručio je da vlada Hrvatsku vodi u kriznim vremenima – gdje se isprepleću pandemije, potresi i finansijske, energetske i ekonomske krize, ali iz svih tih kriza izlaze uz političku stabilnost, uvijek snažniji i uvijek spremni da intervenišu za hrvatske građane i za hrvatsku privredu.

– To ćemo činiti i dalje, kroz načelo modernog suverenizma, i upravo tako, vodeći računa o tome koliko su hrvatski borci dali za slobodu Hrvatske, koliko su dali za našu demokratiju, mi ćemo u ovom vremenu, kada imamo odgovornost, činiti sve da jačamo našu privredu, da spriječimo socijalnu frakturu i da uz misli na hrvatske branitelje, vojnike i policajce koji su domovini vjerni, damo naš mali doprinos boljem životu svih naših sugrađana – kazao je Plenković.

Leave a Comment