POLICAJAC KOJI JE SPASIO DJECU IZ POŽARA: ZNAO SAM ŠTA SAM UČINIO

 Policijski poziv je vrlo zahtjevan i odgovoran. Kada sam počinjao karijeru položio sam zakletvu u kojoj između ostalog stoji da ću štititi sigurnost svih građana, iako izvršenje takvih zadataka dovodi u opasnost moj život, kazao je u početku razgovora za Hayat.ba Kerim Karalić, policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Kerim Karalić je ime koje je javnost upoznala trećeg dana u novoj 2022. godini po vrlo hrabrom postupku.  Tog dana u poslijepodnevnim satima u kakanjskom naselju Varda izbio je požar u stanu na drugom spratu jedne stambene zgrade.

Na lice mjesta ubrzo je stigla patrola Policijske stanice Kakanj među kojim je bio i policajac Kerim Karalić, njegova hrabrost spasila je dva mlada života.

Za Hayat.ba je kazao kako je postupio po zakletvi, te da postoje i neki drugi razlozi zbog kojih je ušao u zatvoren prostor stambene zgrade ispunjen gustim crnim dimom.

  • Po prijemu dužnosti upućen sam zajedno s drugim kolegama na prijavu o požaru u stambenoj zgradi u mjestu Varda, općina Kakanj. Dolaskom na navedenu lokaciju, oko stambene zgrade bio je okupljen veći broj građana koji su bili u panici. Pristupili smo obezbjeđenju lica mjesta, te sam od građana saznao da su svi stanari napustili zgradu osim na drugom spratu u jednom stanu da se nalazi dvoje djece s ocem koji nisu uspjeli napustiti stan od dima – prepričava nam Karalić.

ODMAH SAM ODLUČIO DA POKUŠAM SVE EVAKUISATI

Podrum zgrade bio je u plamenu te se iz istog kroz stubište i u stanove širio gusti crni dim koji je onemogućavao izlazak i ulazak u zgradu te prijetio da naruši zdravlje ili izazove smrt kod pomenute porodice.

  • Kada sam čuo da u zgradi imaju tri osobe, odmah sam donio odluku da se uputim na drugi sprat te pokušam evakuisati sve iz stana. Ušao sam u gusti dim te se popeo na drugi sprat. Kada sam došao do stana iza mene je u stan stigao i još jedan hrabri građanin, te mi pomogao prilikom evakuacije. Nakon evakuacije, zbog udisanja otrovnog dima, pružena nam je ljekarska pomoć, svi su prošli bez povreda na svu sreću, kaže nam.

Motivacija za ulazak u zgradu koja je bila u požaru mu je bila pomisao da može da doprinese u spašavanju života i zdravlja, posebno djece, to je ono što mu daje posebno zadovoljstvo koje će, kaže nam, ostati cijeli život.

  • Odgojen sam na način da pomažem drugima. Hvala roditeljima na tome, kroz bavljenje sportom (op.a. taekwondo) naučio sam da se borim i budem disciplinovan, te sam se taj dan izborio s požarom, ponosno govori Karalić.

Kada je stigao pred zgradu koja bukti od požara prije ulaska u zgradu razmišljao je samo da uradi nešto da bi izbavio ugrožene na sigurno.

ZNAO SAM ŠTA SAM UČINIO

Brojni korisnici društvenih mreža proglasili su ga herojem, a reakcija porodice, kolega i prijatelja također nisu izostale.

  • Svi su mi čestitali, brinuli se o mom zdravlju. Na neki način dospjela je informacija u medije da sam ja taj koji je spasio dvoje djece, govori za Hayat.ba i dodaje:
  • Osjećaj nakon što su svi bili na sigurnom je bio fenomenalan, znao sam šta sam učinio, učinio sam to iz  moralnih, ljudski razloga kao iz razloga službe.

Na kraju je odlučno kazao kako bi isto ponovio bezbroj puta, jer kaže da mu pomaganje drugima pruža najveće zadovoljstvo.

  • Na kraju želim još jednom da se zahvalim, svim medijima koji su objavili ono što sam uradio, kao i onima koji su to podjelili, kazao je na kraju razgovora.

(Emrah Fejzović)

 

Leave a Comment