POSLIJE SERIJE INCIDENATA U BiH I SANDŽAKU: Britanska zastupnica traži sankcije za Dodika i ojačavanje NATO-a u BiH

Britanska zastupnica Alicia Kearns zatražila je, kako je navela, hitnu reakciju međunarodne zajednice poslije serije incidenata u Bosni i Hercegovini i regiji Sandžak u susjednoj Srbiji od početka ove godine, ističući da “genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi”.

Ona je dodala da je potencijalno ugroženo bošnjačko-muslimansko stanovništvo u cijeloj BiH.

Nadalje, navela je da je od vitalnog značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) stavi međunarodni fokus na sprečavanju zločina i raspad Bosne i Hercegovine.

Najavila je da će prisustvovati mirnim protestima građana Bosne i Hercegovine koji se danas održavaju širom Evrope i svijeta, te da se nada da će se međunarodna zajednica hitno sastati već danas, jer ove sedmice susret u Briselu imaju i NATO saveznici.

Također, zatražila je da Velika Britanija uvede sankcije Miloradu Dodiku kakve su već uvele Sjedinjene Američke Države. Da se ojača NATO Štab u Sarajevu, to jeste raspoređivanje NATO snaga u našoj zemlji. Da se sazove sastanak NATO-a/Kvinte-e, da se aktivira Konflikti centar, te uspostavi NATO jedinica za borbu protiv dezinformacija u BiH.

“Konflikt nije neizbježan. Sada nam je potrebna diplomatija odvraćanja”, poručila je Kearns.

Britanski parlament je u novembru 2021. ponovo raspravljao Bosni i Hercegovini. Inicijativu za ovu raspravu pokrenula upravo konzervativna zastupnica Kearns. Ona je bila i jedna od onih koji su u prvoj debati jasno zatražili sankcije za Milorada Dodika i one koji ugrožavaju Dayton.

 

Leave a Comment