Profesor Alija Kožljak o sankcijama Dodiku: Ovo je samo početak

BILO OČEKIVANO

Oni rade detaljne analize i to je bitno iz nekoliko razloga, kazao je on

Kožljak: Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine

FOTO: Arhiv

 

Ovo su samo prvi subjekti koji su obuhvaćeni američkim sankcijama, a u narednom periodu očekujemo objavljivanje novih spiskova, kazao je za portal „Avaza“ šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU, prof. Alija Kožljak.

On je među prvima najavio uvođenje sankcija protiv odgovornih za ovakvo stanje u državi. Na prvi pogled iznenađenje predstavlja što se odmah pored imena člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika našao i jedan medij – Alternativna televizija iz Banja Luke.

 

Detaljne analize

– Oni rade detaljne analize i to je bitno iz nekoliko razloga. Imaju konkretne pokazatelje da je taj subjekt povezan sa nekom od aktivnosti koje podliježu sankcijama, ali i da sada, zbog sveobuhvatne istrage prije uvođenja sankcija, druge države neće trošiti vrijeme i resurse na provjeru argumenata. Zato očekujem da će biti onako kao što su sve analize pokazale, da će se sankcijama Vlade SAD-a veoma brzo pridružiti Velika Britanije i druge države, dok je procedure u EU malo kompleksnije. Vidjećemo kompromisno rješenje na nivou EU – kaže profesor Kožljak.

Snažnije sankcije

On najavljuje da se lista sasvim sigurno širi i obuhvatiće i druge političare i privredne subjekte.

– Prema uredbi predsjednika SAD-a, koja je izdata puno ranije, sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine, blokadu transakcija i putovanja, limitiranu komunikaciju američke administracije s ovim osobama. Iako izgledaju uopšteno, ove sankcije su puno snažnije nego što izgledaju, jer se to ne odnosi recimo na blokadu imovine u SAD, već bilo gdje SAD imaju utjecaj. Jako je bitno da će sankcioniranima bavljenje politikom, ali i biznisom biti jako limitirano, jer će njihovi kontakti biti ograničeni a na ovaj način su označeni i kao nesigurni subjekti – ističe Kožljak.

Leave a Comment