ŠTA JE NERMINA MAMELEDŽIJU OTJERALO IZ BIH?

Mnogo je onih koji su u posljednjih nekoliko godina napustili Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, za razliku od ranije, kada je odlazio samo jedan član, sada imamo situacije gdje odlaze mahom čitave porodice.

 

Među njima je i Nermin Mameledžija, mladi doktor stomatologije, koji je napustio Bosnu i Hercegovinu prije pola godine. Sada živi u Njemačkoj, a studirao je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Mameledžija je na početku kazao kako su emocije pomiješane, obzirom da je u Bosni ostavio sve one koje voli. Kako kaže u istom trenutku  došao je u uređen sistem, gdje je cijenjen kao osoba, ali i kao radnik i profesionalac.

  • Meni je najviše smetala nepravda. Kada se vi, nakon završenog fakulteta i dalje morate boriti da se zaposlite, to vas to baca u depresiju, obzirom da uspijevaju oni podobni. To je mene u startu uputilo van granica naše države – naveo je Mameledžija.

Dodao je kako razlog odlaska nije bio zbog finansija, niti je otišao u Njemačku ‘trbuhom za kruhom’, nego kako kaže, htio se razvijati kao ličnost, ali i profesionalno.

  • Svaki dan se govori o ratu. Prošlo je 25-30 godina, a mi se i dalje vrtimo u krug. To sve budi strah u ljudima. Ne želimo da prođemo sve ono što su prošli naši roditelji. Vidimo ko je ustvari izvukao najveću korist. To nisu ljudi koji su se časno i pošteno borili. Imate situaciju jedne mlade obrazovane osobe, koja bi nakon fakulteta osnivala porodicu, međutim tu imate i nesigurnost. Šta god da pokrenete, dovodi se u pitanje. Vagate se u tome da li rizikovati ili jednostavno otići u državu gdje je sigurnosna situacija na visokom nivou – kazao je Mameledžija.

On je istakao kako je zadovoljan svojim poslom i životom u Njemačkoj.

  • Imao sam sreću, upala mi je kašika u med. Bilo je stresnih situacija, ali dobro je. Mogu tačno pretpostaviti gdje ću sebe vidjeti nakon dvije-tri godine – zaključio je Mameledžija.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Leave a Comment